Aanmelden

Aanmelding bij De Strandwacht gaat via een speciale procedure. Alleen leerlingen met een geldige TLV voor het SO4 onderwijs kunnen een aanmelding doen bij De Strandwacht. Hieronder leggen we uit hoe onze aanmeldprocedure werkt.

Stap 1: TLV SO4
Er is een TLV SO4 afgegeven door het samenwerkingsverband. Dit is een vereiste om in aanmerking te komen voor een plek op De Strandwacht.

Stap 2: Aanmelden van een dossier
De school, verwijzer of ouder levert een digitaal dossier aan met daarin zo compleet mogelijk de aanmeldreden, de onderwijsontwikkeling van de leerling (Cito gegevens, een OPP, een groeidocument) en de hulpverleningsgeschiedenis. Hiervoor wordt bij voorkeur het programma Onderwijs Transparant gebruikt. Het dossier kan ook worden verstuurd naar toeleiding@destrandwacht.nl

Stap 3: Eerste screening

Op basis van leeftijd en didactisch niveau wordt er gekeken of er plek is in een passende groep. Indien er geen plek is, wordt dit met de ouders en stamschool afgestemd. De leerling kan op de “Interesselijst’ gezet worden indien ouders schriftelijk aangeven dit te willen. 

Stap 4: Inhoudelijke screening van het dossier
Als er waarschijnlijk een passende plek is, wordt het ingestuurde dossier binnen 6-10 weken bekeken door de Aanmeld Commissie van Begeleiding (CvB). Deze commissie bestaat uit de directie, een intern begeleider, een gedragsspecialist , een ambulant begeleider en de coördinatoren van de toeleiding Er wordt gekeken of wij mogelijk een passende onderwijsplek kunnen bieden voor een leerling. Als dit zo is; volgt er een positief advies en zal de aanmeldprocedure worden voortgezet. Bij een negatief advies denkt de CvB dat we geen passende plek zijn voor een leerling; de aanmelding wordt dan niet doorgezet.

Stap 5: Terugkoppeling van het besluit van de CvB
Er wordt aan ouders teruggekoppeld wat het advies van de CvB is. Dit doen we schriftelijk. Bij een negatief besluit proberen we een passend advies mee te geven voor een beter passende plek. Bij een positief besluit zal de leerling worden uitgenodigd voor een plaatsingsonderzoekweek (PLOZ).

Stap 6: Plaatsingsonderzoekweek (PLOZ week)
Na een positief besluit van de CvB wordt een leerling uitgenodigd voor een plaatsingsonderzoekweek. De leerling draait een volledige week mee bij ons op school. Er wordt in die week bekeken of De Strandwacht de juiste onderwijsplek is voor een leerling. Past de leerling binnen onze doelgroep, kunnen we de juiste ondersteuning bieden? De leerkracht schrijft een uitgebreid verslag over de week, daarnaast komt de intern begeleider en de orthopedagoog/psycholoog observeren in de klas. Ook gaat de orthopedagoog/psycholoog in gesprek met de leerling. Ouders worden uitgenodigd voor een gesprek met de schoolmaatschappelijk werker. Verslagen van alle observaties en gesprekken worden opgesteld door de verschillende professionals binnen de school.

Stap 7: Commissie van Begeleiding 
De verslagen worden in de week na de PLOZ-week besproken met de Commissie van Begeleiding (CvB). De Commissie van Begeleiding bekijkt of de leerling past binnen de doelgroep en of de leerling baat heeft bij plaatsing. De leerling past binnen de school als de school een passend onderwijsaanbod en ondersteuningsaanbod kan bieden. Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) vormt hiervoor de leidraad. Hierin wordt uitgelegd welke ondersteuning De Strandwacht kan bieden aan leerlingen.
 

Stap 8: Adviesgesprek 
De bevindingen van de CvB worden met ouders besproken in het adviesgesprek. Dit volgt meestal binnen enkele weken na de PLOZ-week. Hiervoor wordt u in de brief over de observatieweek uitgenodigd.  Dit gesprek is altijd met een lid van het management team van De Strandwacht. Voorafgaande aan dit gesprek hebben ouders de verslagen toegestuurd gekregen die zijn besproken door de CvB. Het daadwerkelijke advies volgt in het gesprek.

Schoolondersteuningsprofiel

In het schoolondersteuningsprofiel wordt beschreven welke ondersteuning er voor leerlingen mogelijk is op De Strandwacht. Hierin staat welke extra inzet wij kunnen bieden aan leerlingen vanuit onze eigen organisatie of vanuit de organisaties waarmee wij samenwerken. Het hele SOP kunt u hier inzien.